Psoriasis

Det var länge sedan jag skrev något här. Jag har haft det lite kämpigt och inte varit speciellt sugen på att dela med mig av något.

Jag har fått något som heter psoriasis. Det är en ärftlig sjukdom som kan sätta sig i hud och leder (för mig är endast huden drabbad). Det är ingenting som smittar, men det är en kronisk sjukdom som går i skov. Det går inte att bota, utan man får försöka hitta en behandling som passar en själv, då det är väldigt individuellt vad som hjälper bäst.

Mitt första utbrott bröt ut för ett par månader sen. Då började det rätt försiktigt för att sedan, väldigt fort, sprida sig över hela kroppen.
Det har varit väldigt jobbigt det här, inte bara psykiskt utan även den fruktansvärda klådan jag haft. Även all tid jag lagt på att smörja min kropp, att hålla huden mjuk och smidig är nämligen väldigt viktigt. Jag har testat hundra olika kortisonsalvor känns det som, och nu går jag även på ljusbehandling tre gånger i veckan. Allting är väldigt tidskrävande, men det har blivit otroligt mycket bättre av det, och det är därför jag nu skriver det här. Så jag bland annat kan se tillbaka på det i framtiden.

På en månad kom jag upp i ett högkostnadskort, så jag har varit på massor av läkarbesök innan dom äntligen kom fram till att det var psoriasis jag verkligen hade och fick en remiss.
Igår blev jag även sjukskriven i två veckor pga en del olika anledningar. Det känns lite jobbigt att det blir extra jobb för kollegorna, men jag försöker att inte tänka på det. Dom här två veckorna ska jag ha för att ta hand om mig själv.

Jag har varit väldigt öppen med det här, har någon frågat mig om det så har jag svarat. Det roliga är att först kände jag mig så otroligt ensam om det här, jag visste knappt vad det var innan, men i princip alla jag pratat med så känner dom iaf en till som också har psoriasis. Det är alltså en rätt vanlig sjukdom, men tydligen ingenting man pratar om?

Iaf, är det någon som har psoriasis så tipsar jag om psoriasismottagningen i Sundbyberg. Där kan man sola i speciella solarium och man får otrolig hjälp! Det är nästan lite mysigt där när man glider omkring i sina tofflor haha